Normális esetben mire a béltartalom végighalad a bélcsatornán, és eléri a végső szakaszt, addigra már nem folyékony állapotú. Azonban akár a bélperisztaltika gyorsul fel, akár a belek felszívóképessége csökken valamilyen betegség következtében, a béltartalom hígabb vagy folyékony marad. A végeredmény pedig laza széklet vagy hasmenés.
Ez az állapot sok mindentől kialakulhat. A táplálékkal a belekbe jutott kórokozóktól vagy méreganyagoktól éppúgy, mint az erősen zsíros, fűszeres, esetleg túl nagy mennyiségben fogyasztott ételektől. Más okok is eredményezhetnek hasonló helyzetet: a félelem, a düh, a túlzott aggodalom vagy valamely eseményre való várakozás is megzavarhatja a béltraktus normál ritmusát, aminek akut hasmenés lehet a következménye. Természetesen a homeopátia a megfelelő szer kiválasztásánál nem csak az okokat, hanem az összes tünetet is figyelembe veszi.

Tüneti útmutató

 •  Acidum phosphoricum: jellemző a megkönnyebbülést okozó, fájdalmatlanul ürülő, világos, híg széklet, amelynek ürítése megkönnyebbülést okoz. Relatíve sokáig jó általános állapot, majd kimerülés, közömbösség. Szomjúság hideg, savanykás italokra.
 • Aconit: a kiváltó ok hideg száraz szél vagy ijedelem.
 • Aethusa: olyan gyermekeknél gyakran alkalmazott szer, akik nem bírják megemészteni a tejet, akiknél gyakori a fogzást kísérő vagy a nyári hasmenés. Görcsök kíséretében híg, zöldes, emésztetlen széklet ürül. Izzadás, nagyfokú gyengeség, nyugtalanság kíséri.
 • Aloe: állandó félelem, hogy nem éri el a WC-t az evés és ivás után azonnal görcsös fájdalmakkal jelentkező heves székelési inger miatt. Gyakori a hajnalban jelentkező, ágyból kiugrasztó inger. A székletürítés nem hoz megkönnyebbülést, viszont kimerültség, gyengeség követi.
 • Argentum nitricum: a hasmenést félelem vagy valamely eseményre való várakozás (lámpaláz) válthatja ki. Az ivás rontja, a széklet nyálkás, zöldes.
 • Arsenicum album: elsőként választandó szer, ha a hasmenést romlott étel vagy beleket megtámadó influenza váltotta ki. Égető hasi fájdalom, nagyfokú gyengeség, fázékonyság, nyugtalanság, szorongás kíséri. A meleg és a meleg italok enyhülést nyújtanak.
 • Bryonia: bőséges, híg, barna, kellemetlen szagú hasmenés (akár már kora reggel) hideg italok, fölhevülés vagy puffasztó ételek evése után. Jellemző az ingerlékenység, vágy az egyedüllétre, mozdulatlanságra, a hideg vízre való szomjúság.
 • Chamomilla: zöldes, vizes, rossz szagú hasmenés és hasgörcsök fogzás idején vagy harag miatt. Szélsőséges ingerlékenység, nyugtalanság, izzadás, az egyik arcfél kipirulása kísérik.
 • China: a nagy mennyiségű, fájdalmatlanul ürülő, sárgásbarna, emésztetlen ételdarabokat tartalmazó széklet főként éjjel és evés után jelentkezik. Gyorsan általános kimerültséget okoz, erős felfúvódással jár. Forró nyári időben, különösen gyümölcs fogyasztását követően jelentkezhet.
 • Cocculus:  a leggyakoribb kiváltó okok az éjszakázás, virrasztás, aggodalom, utazás járművön. Csak napközben jelentkezik a híg, fájdalmatlanul ürülő, sárgás színű széklet. Mozgás közben erős fájdalom lép fel, mintha a belek éles kövek közé csípődtek volna be. A tünetek javulnak nyugalomban és meleg szobában.
 • Colchicum: nyirko őszi napokon, főleg éjjel lekűzdhetetlenül sürgető ingerrel jelentkező, nagyon fájdalmasan ürülő hasmenés. Javul melegtől és nyugalomban.
 • Colocynthis: a rendkívül erős, görcsös fájdalommal távozó zselé-szerű széklet sokszor evés vagy ivás után jelentkezik. A székletürítés megkönnyebbülést eredményez. Az okok között szerepelhet harag, visszafojtott düh, megalázás, megfázás, esetleg éretlen vagy romlott gyümölcs fogyasztása. A fájdalom erős nyomásra, melegtől és a láb felhúzásától enyhül.
 • Dulcamara: a bélhurutot meleg nap utáni hideg éjszaka vagy hűvös, nedves, esős időben történő megfázás, átnedvesedés vagy felfázás okozza. A széklet nyálkás, zöld vagy sárga, esetleg véres.
 • Gelsemium: izgalomtól, ijedtségtől, rossz hírektől fellépő hasmenés. A fájdalmatlanul, nagy mennyiségben ürülő széklet miatt hamar nagyfokú gyengeség, remegés lép fel. A végbél szabályozhatatlanul ellazulhat.
 • Nux vomica: hasmenés túlevéstől, túlzásba vitt élvezetektől (másnaposság), túlhajszoltságtól. Szinte állandó a székelési inger, de a kevés székletürítés nem hoz megkönnyebbülést. Jellemző a fázósság és a reggel illetve evés utáni rosszabbodás.
 • Podophyllum: nyáron vagy fogzás alatt alakul ki a bélhurut. A hasmenés kiugraszthatja hajnalban a beteget az ágyából. A széklet cholera jellegű, vizes, zöldes, bűzös, fröcskölően ürülő. Jellemző a székletürítés előtti görcsös hasi fájdalom és a hangos bélhangok.
 • Pulsatilla: hasmenés túl sok gyümölcs, zsíros, nehéz étel, hideg italok vagy fagylalt fogyasztását követően, esetleg felfázástól. Általában éjszaka rosszabbodik, nincs két egyforma széklet. A beteg nem szomjas, sírós, szeszélyes, igényli a vigasztalást.
 • Sulfur: reggel öt óra körül jelentkezik a székelési inger, a széklet bűzös. Gyakori a végbélnyílás felmaródása, kivörösödése, viszketése, égése, amely mosakodás után rosszabbodik.
 • Veratrum album: az akut hasmenést hányás, hideg verejtékezés, nagyfokú legyengülés kíséri. Jellemző a jeges italok utáni vágy.

A hasmenés homeopátiás kezelése mellett is mindig oda kell figyelni a megfelelő, bélrendszert kímélő diétára és legfőképpen az elegendő mennyiségű és minőségű folyadékpótlásra. Krónikus vagy súlyosabb esetekben konzultáljunk orvossal.