A legtöbb ember, ha veszi is a bátorságot és beleül a ringlispilbe néhány kör után semmire sem vágyik jobban, mint, hogy megállítsák és kiszállhasson belőle. Ez pedig egy furcsa, kellemetlen érzésnek köszönhető, amit úgy hívnak, hogy szédülés. Sajnos azonban ez az érzés anélkül is kialakulhat, hogy beülnénk a körhintába. A homeopátiás szerek ilyenkor is segítségül hívhatók.
Szédülés alatt tulajdonképpen az egyensúlyvesztés érzését értjük, amely minden esetben a belső-fül részét képező egyensúlyszerv valamely területének sérülése, kiesése vagy zavara következtében lép fel. Ennek a rendszernek a bonyolultságából következik, hogy a szédülés több különféle kórok következtében is felléphet. A homeopátiás terápia szempontjából azonban sokkal nagyobb a jelentősége a körülményeknek, a kísérőtüneteknek, a beteg általános állapotának, a javulást vagy rosszabbodást előidéző faktoroknak, mint a háttérben álló bonyolult idegi, biológiai illetve kémiai folyamatoknak.

Variációk egy témára
Akik már valamilyen szinten gyakorolják a homeopátiát, azok tudják, hogy minden vérzéssel járó sérülésre  elsőként adandó szer az Arnica C30. Tehát ezt a szert kell választani, ha a szédülés sérülés, vagy vérzés következtében lép fel.
Amikor reggel az ágyból felülve úgy érezzük, hogy azonnal vissza kell feküdnünk, különben forog velünk a világ, és ez a testünk vagy a fejünk legkisebb mozgatásától csak egyre rosszabb lesz, akkor a Bryonia segíthet. Megeshet azonban ennek  az ellenkezője is, hogy tudniillik éppen fekvő testhelyzetben kezd el forogni a szoba és vele együtt a körülöttünk levő tárgyak. Ilyenkor a Conium maculatumot válasszuk. Erre a szerre is jellemző azonban, hogy a fej forgatása ront az állapoton. Saját betegeimnél nagyon jó tapasztalatot szereztem a forgó jellegű, ájulásos, hideg verejtékezéssel járó, felülésre vagy fej mozgátására romló, sőt hányást, hasmenést kiváltó tünetegyüttes kapcsán a Veratrum albummal.
Az is előfordulhat, hogy a forgó jellegű szédülést fülzúgás, halláscsökkenés, hányinger, hányás, verejtékezés kíséri. Ezt a jellegzetes tünetegyüttest Méniere-betegségnek nevezik, aminek a klasszikus homeopátiás gyógyszere a Chininum sulfuricum. Az azonos klinikai diagnózis ellenére is vannak azonban olyan apró, de jellegzetes eltérések egy-egy beteg tünetei között, ami ugyanazon betegség esetén is más és más szer beszedését teszi indokolttá. Amennyiben tehát a betegség jelentkezésekor a szem behunyása és a friss, hideg levegő javulást idéz elő, akkor a Tabacum lesz a megfelelő. Ez a szer jó a tengeribetegség esetén is. Ha viszont azt érezzük, hogy  a szédülés a szemünk behunyásakor fokozódik, válasszuk inkább a Theridiont. Lehet, hogy az ájulásos rosszullét a friss levegőtől sem fog oldódni, ez esetben a Cocculus hozhat enyhülést, de akkor is erre gondoljunk, ha a tüneteket gépkocsival való utazás váltotta ki.
A fentebb felsorolt szereket C6-C12-es (Ch5-Ch15) potenciában szedhetjük, az óránkénti sűrűségtől a napi 3-szori bevételig a tünetek súlyosságának megfelelően. A gyógyszer szedését a tünetek elmúlásával be kell fejezni.

A belső diszharmónia szédülésre hajlamosíthat
Vannak olyan típusú emberek, akiknél a vegetatív idegrendszer gyengesége vagy diszharmóniája eredményezi a szédülésre való hajlamot. Nekik nyújthat segítséget  a következőkben ismertetett néhány szer. A Gelsemium például olyankor, amikor a szédülés szorongással, izgalommal, remegéssel, kipirulással, verejtékezéssel, de legfőképpen látászavarokkal társul. Pulsatillával próbálkozhatunk, ha úgy érezzük, mintha körbe forognánk, és le szeretnénk feküdni, mert ülve még rosszabb ez az érzés. Ha a szédülés nem körbe forgó, hanem inkább bizonytalanság érzést keltő, szabályosan  tántorgunk tőle, mintha részegek lennénk, akkor Nux Vomicat kell bevenni. Gondoljunk erre a szerre, ha túlzásba vitt evés, ivás, vagy dohányzás okozza a szédülésünket. A túlérzékeny, lelkük mélyén bánatot, vagy sértettséget hordozó emberek periodikusan visszatérő, bal oldalra dőlést előidéző szédülésére a legmegfelelőbb a Natrium muriaticum lesz. Amennyiben a szédülés súlyos érzelmi traumát követően, vagy esetleg szellemi túlerőltetéstől kialakult fejfájás és gyengeségérzet kíséretében lép fel az Acidum phosphoricum a választandó szer. A választandó potencia ilyen esetekben C12 napi 2x5 golyó vagy C30 napi 1x5 golyó.

Mi okozhat még szédülést?
A szédüléses panaszok hátterében néha szív-érrendszeri problémák, nemegyszer pedig a nyaki gerincszakasz meszesedése áll. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy a szédülés okát illetve eredetét mindig ki kell vizsgálni.
Az agyi keringési zavarokkal küszködő idős emberek rendszeresen kiújuló, a testhelyzet változtatására rosszabbodó szédüléses panaszaira hozhat enyhet a Phosphorus nevű szer.  A magas vérnyomású, szédülős, kissé esetlen mozgású, lassú gondolkodású, gyenge emlékezőképességű emberek szere a Barium carbonicum. Ha pedig a vissza-visszatérő, körbe forgó szédülést fülzúgás kíséri, és emellett még reumás panaszok is jelentkeznek az Acidum salicylicumot érdemes megpróbálni.
A különböző hajlamosító és oki tényezők figyelembe vételével kiválasztott szereket C12-es (Ch 15-ös) potenciában szedhetjük  naponta egyszer 5 golyót a nyelv alá helyezve.
Ne feledjük, hogy a mentol és a koffein közömbösítik a homeopátiás gyógyszereket!