A túlsúly és az elhízás a XXI. század egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a dohányzás után a második legnagyobb rizikófaktor. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik! A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál már háromszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál. Magyarországon a felnőtt lakosság 37%-a túlsúlyos, 23%-a elhízott. Az elhízott felnőttek arányának növekedése mellett az utóbbi időben emelkedett a túlsúlyos gyermekek és fiatalok aránya is Az elhízás oka túlnyomórészt a helytelen életmód és táplálkozás. A mozgásszegény életmód mellett a magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása és a riasztóan alacsony mértékű rostfogyasztás is elhízáshoz vezet. Tragikomikusan hangzik, hogy a plusz kilókkal jól láthatóan felszerelt emberek éheznek! Csak ők nem mennyiségileg, hanem minőségileg!

Sajnos ma még mindig sokan azt gondolják, hogy gyermekük vagy unokájuk iránti szeretetüket állandó etetéssel-tukmálással, egészségtelen ám csábító ’finomságok’ megvásárlásával tudják legjobban kimutatni. Szerintem pedig a gyermekét igazán szerető szülő nem vesz illetve nem ad olyasmit enni a gyereknek, ami káros az egészségére.
Persze ehhez felelősségteljes magatartásra és legfőképpen a nehézségek és küzdelmek felvállalására volna szükség – vagyis esetleg kijárni a piacra, picit több időt áldozni az ételek elkészítésére mint egy zacskós-leves, jóérzésekkel megtölteni egy szendvicset a büfépénz kikészítése helyett…és még sorolhatnám. Valószínűleg a legtöbben végig sem gondolják, hogy ahányszor csak nagyobb mennyiségű cukros édességgel kínálják szemük fényét mindannyiszor bemosnak szegényke immunrendszerének egy jó nagyot, hogy az anyagcseréjüket ne is említsem. Nem arról van szó, hogy teljesen tiltsuk el csemeténket az édes íz élvezetétől, de meg kell tanítsuk őket, hogy ez ne legyen mindennapos, és hogy ebben is fontos a minőség.

Ne a reklámok határozzák meg mit adunk a gyermekünknek enni!
A gyerekeknek szóló hirdetések túlnyomó többsége “egészségtelen” élelmiszert reklámoz, vagyis olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a zsír-, cukor vagy sótartalmuk és alacsony a nélkülözhetetlen nyomelemek, vitaminok és más egészséges étrendben fontos szerepet játszó anyagok mennyisége.

Az egészségtelen életmód komolyan veszélyezteti a gyermekek szívét! A legújabb adatok alapján a túlsúlyos gyermekek háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést 65 éves koruk elérése előtt, mint normális testsúlyú társaik.
A fiatalok ízlését és táplálkozástudatát elsősorban a családi minta szolgáltatja.

Miben áll tehát a család felelőssége:

  • A táplálékok ellenőrzése vásárláskor, étkezéskor (minőség, mennyiség)
  • Családias hangulat étkezéskor (közös étkezés)
  • A gyermekek tanítása vásárláskor, ételkészítéskor
  • A nassolásra csábító tartalékok száműzése a spájzból és a hűtőből
  • A médiából érkező és más inkorrekt adatok kijavítása
  • Az elvárások közlése a gyermekre felügyelőkkel
  • Személyes példamutatás

Könyvajánló: ÉLETMÓDKÖNYV

ÉLETMÓDKÖNYV – Egészséges szeretnék lenni!

ÉLETMÓDKÖNYV – Egészséges szeretnék lenni!

Doktornő, az eper savasít vagy lúgosít?

/Ugrás a részles leíráshoz/ 

Ezt a kérdést nem egy betegem tette fel a személyes konzultáció során, hanem egy hivatali ügyintézés alkalmával a tisztviselő, amikor kiderült, hogy mivel foglalkozom. Többek között az ilyen és hasonló esetek indítottak arra, hogy könyvet írjak az életmódunkat érintő legfontosabb kérdésekről.

Az előadásaim kapcsán is rendszeresen tapasztalom a hallgatóság nagyfokú érdeklődését, ugyanakkor elveszettségét az információk erdejében. Elvégezve az orvosi egyetemet, nagyon hamar észrevettem, hogy égető szükség van a holisztikus, más szóval az egész embert figyelembe vevő szemléletű, az életmódra irányuló ismeretterjesztésre, tanácsadásra. Ezért tovább képeztem magam életmód-tanácsadónak és terapeutának.

Húsz éves terapeutagyakorlatom során számtalan esetben láthattam, hogy az életmód megváltoztatásával a civilizációs krónikus betegségek megelőzhetők, vagy megjelenésük jócskán eltolható, illetve a már kialakult kórképek is gyógyíthatók.
Sok példát hozhatnék, de legszívesebben egy olyan fiatalember esetéről számolnék be, aki messzemenően hajlandó volt felvállalni a felelősséget az egészségéért. A 35 éves, munkahelyén nagy terhelésnek és időnyomásnak kitett férfi, − mivel nem fordított figyelmet sem a táplálkozására, sem a testmozgásra − az utóbbi években szép kis pocakot eresztett. Egyre gyakoribb fejfájásai kergették orvoshoz, ahol kiderült, hogy magas lett a vérnyomása és a koleszterinszintje, és szembesült vele, hogy élete végéig gyógyszerek szedésére kényszerül.
Mivel ebbe nem akart belenyugodni, felkeresett valamilyen természetesebb megoldás reményében. Kemény étrendi változtatásokat javasoltam, megbeszéltük, hogy milyen mozgásformát fog a továbbiakban rendszeresen gyakorolni, és rábeszéltem, hogy sajátítson el egy neki megfelelő relaxációs technikát. Mindezekhez szigorúan tartotta magát, és az eredmény nem maradt el. Három hónap múlva már két számmal szűkebb nadrágban jelent meg, és a leletei szerint a vérnyomása és a koleszterinszintje is normalizálódott. Ennek már több éve, és a mai napig nem szed gyógyszert, viszont fizikailag és lelkileg is jó állapotnak örvend, és a munkáját is könnyebben látja el.

Azoknak, akik nem tudnak ilyen módon változtatni helytelen életmódjukon, és erőt venni az addigi rossz szokásaikon, azt szoktam mondani, hogy aki megbotlik és megsérül, azt be lehet kötözni, de aki állandóan botladozik, és sebre sebet gyűjt, azon én sem tudok segíteni. Tudom, hogy az előadásaim során az élőszó közvetlenebb, mégis azt remélem, hogy ez a könyv szélesebb rétegekhez is eljutva, sok embernek adhat ismereteket és kellő motivációt az egészséges életmód
kialakításához.

Jó egészséget kívánok szeretettel!

Dr. Kuklis Eszter

A könyvről részleteket, elérhetőséget, tartalomjegyzéket itt talál