Testünk sejtjei csak akkor tudnak optimálisan működni, ha megfelelően fel vannak töltve vízzel. Ez azt jelenti, hogy átlagosan a sejtek 70-85%-át víznek kell alkotnia. Ha a vízből csak tíz százalék hiányzik, már jelentős mértékben romlik az anyagcsere, ha mennyisége egyharmaddal csökken, szervezetünkben működési zavarok állnak be.

Mivel valamennyi tápanyag csak oldott formában képes áthatolni a sejthártyán, a víz mint általános oldószer életfontosságú a sejtek tápanyag-ellátásában. Hiába kering a vérben elegendő mennyiségű vitamin vagy aminosav, előfordulhat, hogy nem jutnak el a rendeltetési helyükre, mert nem kielégítő a sejtek folyadékellátása.

Egy átlagember testsúlyának felét-kétharmadát víz teszi ki. A nők víztartalma kisebb mint a férfiaké, aránya szintén kisebb idős vagy elhízott emberekben. Egy70 kg testsúlyú emberben kb.45 l víz található: 27-31 l a sejtekben,9 liter a sejteket körülvevő térben, és kicsit kevesebb, mint 4,5 liter a véráramban.
A szervezet az egyes területeken található víz mennyiségét viszonylag állandó szinten tartja, ezáltal biztosítja a szervezet megfelelő működését. A vízegyensúly fenntartásához – a kiszáradás, a vesekövek kialakulása és egyéb egészségügyi problémák elleni védelemhez – egy egészséges felnőttnek legalább másfél-két liter folyadékot kell fogyasztania naponta. Inkább többet, mint kevesebbet, mert a felesleges víz kiürítése egyszerűbb a szervezet számára, mint a víz tárolása.

A szervezet vízháztartásának felborulása oka lehet olyan panaszoknak, mint a krónikus fáradtság, székrekedés, látászavarok, bőrproblémák vagy idegesség.
Ha meleg az idő vagy ha izzadunk, természetesen több folyadékra van szükségünk. Ügyeljünk arra, hogy a vizeletünk mindig világossárga színű maradjon! Ha sötétre színeződik vagy zavarossá változik, az azt jelzi, hogy szervezetünk nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vízhez.
Jó néhányan elfogyasztanak ugyan napi 2 literfolyadékot, de nem tiszta, természetes vizet. Holott csak az ásványi anyagokban lehetőleg szegény, szénsavmentes, élő víz képes megvédeni szervezetünket a kiszáradástól és betölteni a feladatát. Néhány olyan ital, mint például a kávé, az üdítőitalok vagy az erős szesz, még pluszfolyadékot is von el a szervezettől.