A hólyaghurut a húgyhólyag többnyire bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés következtében kialakuló gyulladásos megbetegedése.  A megbetegedés hátterében sokszor megtalálható valamilyen kiváltó ok (pl. hideghatás, elégtelen higiéné) vagy hajlamosító tényező is (húgyhólyagkő vagy homok, vizeletpangás, intenzív szexuális élet, a hólyag túltelítettsége). Az akut panaszok enyhítésére először érdemesebb a szelídebb homeopátiával és néhány egyszerűbb természetes fogással próbálkozni, és csak ezek sikertelensége esetén alkalmazni az erősebb klasszikus kezelési módokat.

Mik a hevenyen kialakuló hólyaghurut főbb tünetei?

 • hirtelen fellépő, sürgető vizelési inger, amit esetleg a vizeletürítés nem enyhít
 • gyakori vizelés
 • a vizelés előtt, alatt vagy után fellépő égő, szúró esetleg görcsös húgycső vagy hólyagfájdalom
 • a vizelet lehet kellemetlen szagú, halvány, zavaros, üledékes, gennyes esetleg véres

Mielőtt rátérnénk a homeopátia nyújtotta lehetőségek részletezésére meg kell említeni, hogy néhány egyszerű dologgal támogathatjuk a húgyúti gyulladások gyógyulását. Fokozott folyadékbevitellel elősegíthetjük a húgyutak tisztulását, és csökkenthetjük a fertőző mikrobák számát. A tünetek enyhítésére alkalmazhatjuk a hidroterápiás módszereket: vehetünk emelkedő hőmérsékletű lábfürdőt, vagy meleg zsályateás ülőfürdőt. Jót tesznek a kamilla-szénavirág pakolás és a forró, nedves borogatás is a has alsó részére. 

Melyik tünetre milyen homeopátiás szert válasszunk?

Hirtelen kezdet

 • Aconit a tünetek szinte egyik pillanatról a másikra „robbannak be”. Az állandó vizelési inger  ellenére igen kevés vizelet ürül, amit elviselhetetlen, égő fájdalom kísér. A beteg annyira fél a fájdalomtól, hogy emiatt inkább visszatartja a vizeletét. A tünetek éjszaka rosszabbodnak, kísérheti láz izzadás nélkül, erős szomjúság.
 • Belladonna égő hólyagtáji fájdalom, ami érintésre vagy rázkódásra romlik. Erre a szerre mindig jellemző a lázas forróság, izzadás, kipirult arc, száraz nyálkahártyák ellenére a szomjúság hiánya.

Erős égő, csípő fájdalom

 • Arsenicum album –  az égő fájdalom melegre javul. A beteg sápadt, legyengült, mégis izgatott, szorongó, aggódó. Az intenzív szomjúságérzetet a sűrűn kortyolgatott kis mennyiségű hideg ital csillapítja.
 • Apis mellifica –  az égető, nyomó fájdalom a vizeletürítés elején a legrosszabb. A vizelési inger gyakori, szinte állandó és fájdalmas. A gyerekek sírnak a pisilés előtt. A vizelet lehet véres, zavaros, tejszerű, habos, néha kellemetlen szagú.
 • Cantharisvezető szer, amikor a képet a húgycsőben fellépő metsző, égő fájdalom, a kibírhatatlanul sürgető, gyakori, eredménytelen  vizelési inger és csupán néhány csepp sötétebb színű, zavaros, esetleg véres vizelet ürülése jellemzi.
 • Capsicumheves, égő-szúró érzés vizeletürítés végén a húgycső elülső részén, valamint inproduktív vizelési inger jelentkezik. A vizelet bőséges és átlátszó.
 • Dulcamara –  a kiváltó okok közül jelentős szerepet játszik a nyirkos idő, átnedvesedés, átázás, hideg víz, áthülés egy forró nappalt követő hideg éjszakán. Az égő fájdalom a húgycső nyílásánál jelentkezik, a tüneteket meleg enyhíti. A vizelet zavaros, nyálkás. Krónikus, visszatérő hólyaghurut esetén is alkalmazható.
 • Sarsaparilla –  súlyos, égő fájdalom lép fel a vizelés végén. A vizelet lehet nyálkás, homoktartalmú, de véres is. A vizelési inger gyakori, szinte állandó.

Görcsös vizelési inger

 • Equisetumállandó vizelési inger a hólyag telítettségérzésével. A vizeletürítés nem szünteti meg az ingert, de a húgycsőben metsző fájdalmat idézhet elő.. A hólyag érzékeny, különösen nyomásra. Akaratlan vizeletcsöpögés fordulhat elő, főként éjszaka. A vizelet nyálkás (különbség a Cantharissal szemben).
 • Kreosotum –  éjjel is és nappal is egyaránt fennáll a gyakori vizelési inger. Rendszerint nagy mennyiségű, halvány, égő érzést keltő vizelet ürül. A hólyaghurut vizelettartási problémákat okozhat.
 • Mercurius corrosivusszünet nélküli görcsös fájdalom jellemzi a húgyhólyagban, a vizelési inger hirtelen jelentkezik. A nyálkás-gennyes vizelet cseppenként ürül, a gyulladás sokszor vérzésig fokozódhat. A betegséget láz és éjszakai izzadás kísérheti.
 • Pulsatilla gyakran használatos terhesség idején fellépő vizelési zavar esetén. Jellemző a szinte állandó, eredménytelen vizelési inger, ami görcsrohamokkal jár. Az inger annyira sürgető lehet, hogy a vizelet elcseppenhet. A panaszok háton fekve jelentősen rosszabbodnak. Vizeletürítéskor  égő érzés jelentkezik a hólyag alsó részén és a húgycsőben. A vizelet sötét, erős szagú, lehet véres, nyálkás vagy gennyes.
 • Staphysagria nagyon gyakran lép fel vizelési inger, az ürítés viszont jelentősen nehezített, csöpögő. Ez a szer kifejezetten alkalmas vesekőműtét vagy szülés utáni vizeletelakadásra, katéterezést, vagy szexuális túlkapást követő hólyaghurut esetén. Különösen javasolható olyanoknak, akiknek a nemi élet kezdete óta vannak panaszai.

Az itt feltüntetett szereket D6, C6 vagy C9 potenciában szedjük óránként, majd a tünetek enyhülésének megfelelően ritkíthatjuk a bevételt. A tüneteknek néhány órán belül javulniuk kell, de ha 1-2 szer kipróbálását követően sem észlelünk változást keressünk fel szakorvost.