Reggel összeragadt szemhéjakkal ébredünk, napközben váladékozik vagy könnyezik a szemünk, netán még szúr, ég vagy tompán fáj is. Az állandó viszketés pedig csak fokozza a kellemetlenséget. Valószínüleg mindnyájunkkal előfordult már hasonló eset, és bizonyára tapasztalhattuk, hogy ezek a tünetek mennyire megzavarhatják a napunkat. Ilyenkor bizalommal fordulhatunk a homeopátiás szerek jótékony hatásához.

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló, a tünetek igen sokszínű variációit mutató szembetegség, a kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) homeopátiás kezelési lehetőségeit vesszük számba. Bár a kötőhártyagyulladás kialakulásában többféle kóroki tényező is szerepelhet (vírus, baktérium, fizikai vagy kémiai anyagok, allergia), a megfelelő homeopátiás szer kiválasztásában elsősorban a tünetek megfigyelésére támaszkodhatunk. A felsorolásban minden szernél megtalálható a megfelelő hatáserősségre és az adagolás sűrűségére vonatkozó javaslat. Ez alkalmanként 5 golyó nyelv alatti elszopogatását jelenti. A szer bevételét megelőző illetve követő 20-30 percben ne együnk-igyunk, a terápia ideje alatt pedig kerüljük a mentolt és a koffeint.

 • Aconitum: a kötőhártya-gyulladás hirtelen, rendszerint lehűlést vagy megfázást követően lép fel, jellemző a fokozott fényérzékenység.  C6 vagy C9 (Ch5-Ch9) óránként, majd fokozatosan ritkítva.
 • Belladonna: gyorsan kialakuló gyulladás erős, lüktető fájdalommal, intenzív bepirosodással, a hidegre és a fényre való érzékenységgel. A kötőhártya szárazsága jellemző.  C9 vagy C12 (Ch9-Ch15) óránként, majd ritkítva.
 • Apis mellifica: a kötőhártya-gyulladás a szemhéjak viszkető ödémájával (duzzanatával), szúró, égő fájdalommal jár, ami hideg borogatástól javul, melegtől rosszabbodik. A betegnek olyan érzete van, mintha homok került volna a szemébe.  C12 (Ch15) óránként, majd ritkítva.
 • Arsenicum album: Tüzesen égető fájdalom lép fel az élénkpiros, véraláfutásos szemben. Nyugtalanság, szorongás, erős fénykerülés és bőséges könnyezés jellemzi a beteget. Meleg nedves borogatás enyhíti a panaszokat. C9 vagy C12 (Ch9-Ch15) 2 óránként, majd ritkítva.
 • Rhus toxicodendron: jellemző a szemhéjak kinyitását is meggátló duzzanat, valamint az egész szemgolyóra kiterjedő, húzó fájdalom. A szemhéjak kinyitása erős könnyezést idéz elő. C9 (Ch9) 2 óránként, majd még ritkábban.
 • Calendula: ezt a szert  a sérüléseket követő gyulladás esetén érdemes alkalmazni. C6 (Ch5) óránként, majd ritkítva.
 • Euphrasia: bőséges, maró könnyezés, ami a szemszéleket kisebesíti. Duzzadt, reggelre összeragadó szemhéjak. Meleg szobában és fénytől rosszabbodik. Többnyire nem maró orrváladékozás kíséri. Allergia esetén is jó. C6 (Ch5) óránként, majd ritkítva.
 • Ambrosia (parlagfű): állandó dörzsölésre, vakarásra kényszerítő, tűrhetetlen szemhéj viszketés, erős könnyezés és szúró fájdalom. Természetesen jelen vannak az allergia egyéb, klasszikus felső légúti tünetei is. C9 vagy C12 (Ch9-Ch15) 2-3 óránként, majd ritkítva.
 • Pulsatilla: sárgás-zöldes, sűrű, nem maró váladékozás. Allergia esetén égő viszketésérzés a szemben illetve a szemhéjon. A nagyfokú fényérzékenységgel járó tünetek meleg szobában romlanak, szabad levegőn javulnak. Hideg borogatás, lemosás hoz némi enyhülést. C9 (Ch9) naponta 3-szor.
 • Mercurius solubilis: irritáló és maró, sárgás-zöldes váladék. A fájdalom éjszaka és  melegtől erősödik. Inkább a szubakut, tehát már néhány napja tartó gyulladás esetén alkalmazzuk. C9 vagy C12 (Ch9-Ch15) naponta 3-szor.
 • Hepar sulfuris: bőséges mennyiségű, gennyes váladékozással járó gyulladás, szálka szerű, szúró fájdalommal. A beteg nem bírja a hideget, a huzatot és a szemhéjnak még csak az érintését sem, melegtől viszont javul az állapota. C9 (Ch9) naponta 3-szor.
 • Argentum nitricum: gennyes-nyálkás váladékozás, szúró fájdalom, nagymértékű fényérzékenység. Melegre rosszabbodik, hűvös levegőn javul. Jellemző a szemhéj megvastagodása és a könnyzacskók duzzanata (belső szemzug).  C9 (Ch9) naponta 3-szor.

Gyakran a homeopátiás kezelés önmagában is elegendő, azonban, ha nem észleljük a tünetek gyors és tartós javulását, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.