Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy fontos dolgot elfelejtettünk elintézni, vagy a szembejövő kedves ismerősnek nem jutott eszünkbe a neve. Olyan is sokunkkal megesett, hogy egy vizsga vagy szereplés során az izgalomtól nem tudtuk azt, amit előtte napokig súlykoltunk az agyunkba. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, csak az jusson eszünkbe, hogy segítségül hívhatjuk a homeopátiát.

Az emlékezés elménk egyik különleges képessége. Az emberi agy tárolóképessége óriási, azonban mégis vannak olyan körülmények illetve állapotok, amikor azt vessszük észre, hogy memóriánk cserben hagy bennünket. Lényeges hangsúlyoznunk az elégséges mennyiségű és minőségű alvás fontosságát minden életkorban, hiszen az emlékezéshez szükséges idegsejtek is ilyenkor töltődnek fel energiával. Sok esetben azonban a pihenés önmagában nem elég a probléma kiküszöbölésére, ilyenkor célszerű megoldásnak tűnik a megfelelő homeopátiás szerek alkalmazása.

 „Kimerültek”-e a lehetőségek?

A túlzott testi- lelki igénybevétel esetén a memóriazavarok mellett jelentkező tünetek és reakciók figyelembevételével lehet kiválasztani több különböző szer közül a megfelelőt. Az egyik legjelentősebb ilyen jellegű szer az Acidum phosphoricum. A nagyfokú pszichés, idegi és fizikai kimerültség az emlékezőkészség megromlásával, szellemi lassúsággal, gondolkodási képtelenséggel jár, ami akár a teljes közönyig fokozódhat. A kiváltó okok között szerepelhet a sovány testalkatú gyermek gyors növekedése, vagy egy kimerítő akut betegség, túlzott munkavégzés, túlzásba vitt élvezetek, vagy esetleg egy mély bánatot okozó érzelmi megrázkódtatás. A hosszú, vékony testalkatú gyermekeknél, ha a szellemi és fizikai fáradtság memória problémákat okoz a Calcium phosphoricum szedése hozhat javulást. A Kalium phosphoricumot igénylő diák annyiban különbözik az előzőtől, hogy túlzottan érzékeny és ingerlékeny lesz, jellemző rá a gyakori fejfájás és az álmatlanságra való hajlam is. Amikor azt vesszük észre, hogy gyermekünk a szellemi megterhelésre nagyon elfárad, képtelen a tanulásra, és a röviddel azelőtt történteket is elfelejti, de minden tünete nagymértékben javul, ha egy jót eszik, akkor Anacardium adását javasoljuk. Vannak olyan gyerekek, de felnőttek is szép számban, akik gyenge idegzetűek, erőtlenek, könnyen kimerülnek, de ettől inkább nyugtalanok lesznek, folyton idegesen rázzák a lábukat, nem képesek nyugton maradni, és bár jó eszűek, a fáradtság miatt mégis nagyon rossz a memóriájuk. Nekik leginkább Zincum metallicumra van szükségük. A Kalium bromatum típus nagyon hasonló képet mutat, de ő inkább az ujjait mozgatja állandóan, és az emlékezetkiesés abban nyilvánul meg nála, hogy írás és beszéd közben elfelejti a szavakat. A Lycopodium pedig az olyan, főleg a munkájuknak élő emberek (elsősorban férfiak) szere, akiknél a kimerültség a szavak felcserélését, az elolvasott mondatok elfelejtését idézheti elő. Az említett szereket C30-as potenciában eleinte 1-2 naponta, majd a tünetek javulásának ütemében ritkítva a bevételt hetente 1-3-szor 5 golyól adagolásban kell szedni több héten keresztül.

Agyfényesítők

Az agyi érelmeszesedés ugyan leginkább az idősebb korosztályt érinti, de  kialakulása már a fiatalabb életkorban elkezdődik. Minél koraibb stádiumban kezdődik el a kezelés, nyilván annál nagyobb hatékonyság várható a homeopátiás szerektől. Barium carbonicummal (régi nevén Baryta carbonica) érdemes próbálkozni, ha a gyenge emlékezőképességhez magas vérnyomás, szédülés, fülzúgás és lassúbb gondolkodás társul. Amikor a memóriazavart agyi keringési rendellenességek okozzák, a Barium iodatum nyújthat segítséget. Abban az esetben, ha az agyi artériák meszesedése és gyulladásra való hajlama szellemi hanyatlást idéz elő, és emellett esetleg veseelégtelenség tünetei is jelentkeznek gondoljunk a Plumbum metallicumra. Ezeket a szereket C30-as potenciában hetente egyszer kell adagolni több héten keresztül.
Van egy igen népszerű növény a Gingko, ami jelentősen javítja az agyi keringést és ezáltal az agysejtek vérellátását. Ez a növény homeopáiás szerként alacsony hígításban és kis potenciában (D4, D6) 2-3 héten keresztül naponta kétszer bevéve nem csak megtartja eredeti hatását, de még fokozottabban fejti ki azt.

Lámpaláz és vizsgadrukk

Jó hír lehet mindazoknak, akiknek nagyon nehezére esik kiállni és szerepelni a nyilvánosság előtt, vagy komoly megpróbáltatást jelent a vizsga izgalmában számot adni a megtanultakról, hogy erre is van segítség. A Gelsemium C12-es (Ch15-ös) esetleg C30-as potenciában nagyon jó szolgálatot tehet, amikor a félelemtől szinte leblokkol az emlékezőképességünk, és mintha mindez nem lenne elég, remegünk is, szívünk sebesen kalapál, szédülünk, a fejünk szét akar robbanni, és ne adj Isten még a toalettet is sűrűbben kell látogatnunk.

Mindebből jól látható, hogy nem kell megijedni, ha az emlékezetünk kihagy, mert a homeopátia ilyenkor is megoldást jelenthet. Azt azonban lehetőleg mégse felejtsük el, hogy a mentol és a koffein hatástalanítja a homeopátiás szereket!