Nézzük meg a különböző egészségmegőrző-gyógyító rendszerek milyen fajta táplálkozást  javasoltak a hidegebb időkre. A hagyományos egészségmegőrző téli étrend követői  inkább a tápláló, melegítő ételeket fogyasztották, és február utolsó hetében kezdtek a böjtös, tisztító ételek felé fordulni.
A hideg időjárási körülmények között több melegítő jellegű ételt kell enni. Ennek alapját a különféle gabonák képezik, de ajánlatos az olajos és hüvelyes magvak napi rendszerességgel történő fogyasztása is.
Az a legmegfelelőbb táplálék számunkra, amelyik a saját éghajlati körülményeink között megterem, s minden évszakban az akkor természetes körülmények között hozzáférhető ételek a leghasznosabbak. Nincs szükségünk rá, hogy télen mélyhűtött vagy messzi földről ideszállított zöldségen és gyümölcsön éljünk, hiszen a gumós és gyökeres zöldségek, a hüvelyesek, a gabonafélék, a dió és mogyorófélék, télen is elállnak, és az aszalt gyümölcsök minden tápanyagot biztosítanak számunkra, amire szükségünk van.
Télen tehát fogyasszunk több, úgynevezett melegítő hatású ételt, mint például a tökmag, mogyoró, dió, mák, lenmag, zab, kukorica, köles, hajdina, barnarizs, gesztenye, vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, feketebors, gyömbér, szegfűszeg, lencse, méz, mandulaolaj.
Jól tesszük például, ha több köles-, vagy zabkását reggelizünk, de kifejezetten téli étel a sokféle sütőben sült zöldség: burgonya, tökfélék, sárgarépa, petrezselyemgyökér, padlizsán, zeller. A fokhagyma természetes antibiotikumként segítségünkre lehet a téli influenza elkerülésében is.
A hidegérzetet  a nikotin, a koffein, az alkohol, az ecet, a szalicilsav-alapú, vagy -tartalmú tartósítószerek, gyógyszerek, a túlzott só-fogyasztás fokozza. Ezeket érdemes tehát kerülni!
A kínaiak minden élelmiszert, ételféleséget besorolnak hideg, meleg vagy semleges természetűnek. A húsfélék , a hagymafélék, a fűszerek mind jang-tulajdonságúak (férfiasak), mert, melegítik a testet és erővel töltik el. A jin-félék (nőies), mint az uborka, a tofu vagy például a görögdinnye hűvös energiát közölnek. A rizsről és a halakról azt tartják, hogy semleges tulajdonságúak.
A főzési technikák szintén besorolhatók: a sütés és a hirtelen melegítés mind jang technikák; míg a kíméletesebb főzési módok, mint a párolás, lassú gőzölés, főzés jin technikák.
A kínai orvoslás szerint a gyomor olyan, mint egy főzőedény, amelyet a lép csi energiája fűt; ezért ha meleg, enyhén megfőzött ételeket eszünk, nem kell saját energiánkkal megfőzni az ételt. Meleg étel alatt azt értjük, amit rövid ideig főztek, például pároltak vagy állandóan kevergetve megpirítottak.