A Német táplálkozási Intézet /D.G.E. / kiadványa szerint
- Sokoldalúan – de ne sokat
Az egészséges élethez szükség van az alábbi tápanyagokra:
Fehérje, szénhidrát, zsír, vitaminok, ásványanyagok, nyomelemek, víz és rostok. Fogyasszon többféle élelmiszert, lehetőleg kis adagokban - Kevés zsír és zsírban gazdag élelmiszerek
Figyeljen az élelmiszerek zsírtartalmára. Nagyon sok élelmiszer rejtett zsírt tartalmaz, mint pl. a szalámi, sajtok, tejszín, mártások. - Fűszeresen – de ne sósan
A főzésnél óvatosan sózzon, ízesítse az ételeket fűszernövényekkel. - Kevés édes
Különösen ügyeljen a késztermékek, tészták és üdítőitalok cukor tartalmára. (1 kis üveg üdítőital 12 kockacukor mennyiségnyi cukrot tartalmaz.) - Sok teljes kiőrlésű termék
Fogyasszon naponta teljes kiőrlésű pékárút, kerülje a finomított fehér készítményeket. - Elegendő zöldség és gyümölcs
Egyen naponta három adag zöldséget, salátát és egy-két darab gyümölcsöt - Kevés állati eredetű fehérje
Korlátozza az állati eredetű fehérje, elsősorban a hús és a kolbászáruk fogyasztását. Hetente háromnál többször ne fogyassza. - Igyon eleget
Igyon naponta legalább 1,5-2 l folyadékot. Részesítse előnyben a szénsavmentes ásványvizet, a higított gyümölcs és zöldségleveket, cukrozatlan gyógy- és gyümölcsteákat. - Gyakrabban keveset
Egyen inkább naponta ötször keveset, mint háromszor sokat. Köztes étkezésre fogyasszon joghurtot, gyümölcsöt - Ízletesen és kímélően főzzön