Jó lenne, ha már a karácsonyi készülődés kezdetén elgondolkoznánk azon, hogy ez az ünnep nem az ajándékokról, hanem a szeretetünk még intenzívebb kifejezéséről, nem a nagy evészetekről, hanem az ünnepi hangulat megteremtéséről kellene, hogy szóljon. Ehhez pedig nem sok pénzre, hanem belülről fakadó meleg érzésekre, az ünnep iránti tiszteletre és néhány jó ötletre volna inkább szükség.
Szeretnék néhány hasznos tanáccsal hozzájárulni ahhoz, hogy ez a néhány nap valóban felhőtlenül, emésztési nehézségek vagy a túlzott kalória bevitel miatti lelkiismeret furdalás nélkül, örömökben gazdagon teljék.
- karácsonykor igen jó választás a főfogáshoz a hal, hiszen az állati eredetű termékek közül a legegészségesebb
- a leghelyesebb, ha pároljuk vagy grillezzük olíva olajjal, kerüljük a bundázást és forró olajban sütést; nagyon finoman és rendkívül változatosan lehet wokban elkészíteni a halételeket
- a húsok mellé lehetőleg zöldségeket adjunk köretnek, egyrészt mert így a bevitt rostok csökkenteni tudják a felszívódó koleszterin mennyiségét, másrészt pedig könnyebben emészthető és kevésbé hizlaló ételt tudunk kínálni
- a zöldségeket inkább csak pároljuk, a fölösleges levet pedig használjuk fel leveshez vagy mártáshoz
- igyekezzünk inkább friss alapanyagokkal dolgozni, mint konzervvel vagy mirelittel
- a süteményekhez használjunk legalábbis jórészt teljes kiőrlésű lisztet, porcukor helyett kevéssé finomított barna nádcukrot, és azt is inkább kiegészítve steviával vagy inulittal
- a gyümölcsöt mint hasznos enzimforrást étkezés előtt fél órával kínáljuk fel étvágygerjesztőnek, ne a menüsor végén
- italként frissen facsart vagy üveges gyümölcsleveket adhatunk szénsavmentes ásványvízzel hígítva, a dobozos leveket kerüljük
- a karácsonyi, kiadósabb étkezést ne tegyük túl későre, inkább ebéd legyen, mint vacsora
- tömény alkoholok helyett jobb, ha minőségi bort teszünk az asztalra
- ha nagyobb társaságot hívunk, legyen gondunk a levegő megfelelő időközönkénti frissítésére
- a bőséges lakomák utáni napokon menjünk sétálni, kirándulni, ha van hó téli sportokat űzni, de mindenképpen sokat mozogni, mert ezzel elejét vehetjük a fölöslegben bevitt kalóriák zsírként való elraktározásának.
- remek karácsonyi ajándék lehet például egy kenyérsütő gép, egy eredeti vasból készült wok vagy egy gyümölcscentrifuga
Végezetül pedig hadd ajándékozzam nagy szeretettel a Bioinfo olvasóinak az én mézes sütemény receptemet.
Mézes süti
Hozzávalók:
- 50-60 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehet rozsliszt is)
- 10 dkg fehér liszt
- 25 dkg méz
- 10-15 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 ½ teáskanál szódabikarbóna
- mézeskalács fűszerkeverék 3 tk. vagy őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg és kardamom 1-1 teáskanállal
elkészítés:
A hozzávalókat keverőtálban alaposan összegyúrjuk, majd legalább 2-3 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, karácsonyi formákkal kiszaggatjuk, esetleg hántolt mandulával díszítjük. Közepes lángon vagy 160 fokon 5-6 percig sütjük, vigyázzunk, mert hamar megég! Jó étvágyat!